Back to Question Center
0

Semalt: Botnet Mbrojtja Këshilla. Si të qëndroni të sigurt?

1 answers:

Rootkit është një pjesë e softuerit që është fshehur dhe instaluar në një kompjuter ose pajisje të lëvizshme pa dijeninë tuaj. Ka të ngjarë të infektojë një numër të madh programesh dhe dosjesh dhe të instalohet automatikisht nga sulmuesit. Ata përfitojnë nga dobësitë e kompjuterit tuaj dhe ju bindin të shkarkoni programe dhe mjete të çuditshme.

Artem Abgarian, një ekspert i lartë nga Semalt , siguron që rootkits nuk janë gjithmonë të rrezikshme, por mund të fshehin të gjitha aktivitetet me qëllim të keq, kështu që ju duhet të shpëtoj prej tyre sa më shpejt që të jetë e mundur. Ndonjëherë sulmuesit i qasen informatave tuaja të ndjeshme dhe vjedhin detajet e kartës së kreditit me ndihmën e rootkits. Ata rregullisht monitorojnë veprimet e përdoruesit, kryejnë funksione të ndryshme të rrezikshme dhe modifikojnë programet tuaja pa u zbuluar nga askush.

Nga ana tjetër, botnetet janë një rrjet i madh i kompjuterëve të komprometuar ose të infektuar. Ata zhvillojnë rrjete botesh të mëdha dhe të vogla dhe kryejnë një sërë detyrash. Në kontekstin e botnet, botët i referohen kompjuterit dhe pajisjeve mobile që nuk mund t'i kryejnë siç duhet funksionet e tyre dhe kontrollohen nga hakerët. Një sulmues fiton kontrollin e pajisjes tuaj duke infektuar atë me një virus, me qëllim të keq ose me malware që sulmon kompjuterin tuaj në intervale të rregullta. Kompjuteri shpejt bëhet pjesë e rrjetit botnet dhe nuk funksionon normalisht. Botnetet përdoren shpesh për kryerjen e një sërë aktivitetesh me qëllim të keq, shpërndarjen e viruseve dhe spam-it, dhe sulmimin e pajisjeve të ndryshme të reja.

Pse janë rootkits dhe botnets kërcënime të rëndësishme

Problemi kryesor me botnet dhe rootkits është që ato të mbeten të fshehura dhe të kryejnë funksionet e tyre në heshtje. Edhe pse botnetet nuk janë gjithmonë të fshehura, rootkits nuk shfaqen kurrë në sistemin tuaj kompjuterik..Ndonjëherë të dyja rrënjët dhe botnet mbeten të pazbuluara deri sa ose nëse pajisja juaj është plotësisht e dëmtuar. Ata në mënyrë të heshtur kryejnë funksionet e tyre dhe instalojnë automatikisht programe të tjera me qëllim të keq në pajisjen tuaj. Pasi që ato janë të vështira për t'u zbuluar, sulmuesit mund të përdorin me lehtësi botnetet dhe rrënjët për të modifikuar dhe aksesuar informacionet tuaja personale. Ata sulmojnë një numër të madh kompjuterësh dhe kryejnë krime të ndryshme me këto bots, duke mbetur të fshehura në kompjuterin tuaj dhe pajisjet mobile. Me disa kompjuterë të infektuar, sulmuesit mund lehtë të rrisin gamën e krimeve të tyre dhe të ndikojnë si organizatat e vogla ashtu edhe ato të mëdha.

Çfarë mund të bëjmë për të mbrojtur veten tonë?

Nëse jeni duke kërkuar për praktika të besueshme të sigurisë, mund të ndiqni këto hapa dhe të zvogëloni rreziqet e kompjuterëve tuaj të infektuar ose të komprometuar.

1. Ruajtja dhe përdorimi i programeve antivirus:

Programet antivirus ose softueri janë të detyrueshme, dhe ju duhet t'i instaloni sa më shpejt që të jetë e mundur. Ato ndihmojnë njohjen dhe mbrojtjen e kompjuterit ose pajisjes suaj mobile kundrejt viruseve dhe malwareeve të njohura. Ju mund të zbuloni me lehtësi malware dhe viruset dhe mund t'i parandaloni ata që të shkaktojnë probleme serioze për ju. Ndërsa sulmuesit vazhdimisht shkruajnë kodet e reja të virusit, është e domosdoshme që të përditësohen përkufizimet dhe programet antivirus. Gjithashtu duhet të instaloni programet anti-rootkit dhe anti-bot në pajisjen tuaj.

2. Instaloni firewalls

Ju duhet të instaloni firewall që ju ndihmon të parandaloni disa lloje të infeksioneve dhe të bllokoni trafikun me qëllim të keq para se të dëmtojë kompjuterin tuaj. Ai kufizon trafikun dhe mund të kryejë funksionet e tij në të gjitha sistemet operative. Sigurohuni që të mbani të freskuar firewall tuaj rregullisht.

3. Përdorni fjalëkalime të forta

Duhet të zgjidhni fjalëkalime të forta në mënyrë që sulmuesit të mos i gjejnë me ndonjë kosto. Përdorni fjalë të ndryshme dhe kombinoni dy numra dhe alfabete gjatë krijimit të një fjalëkalimi. Ju duhet të ndryshoni shpesh fjalëkalimin për të siguruar sigurinë tuaj në internet Source .

November 29, 2017