Back to Question Center
0

Semalt: Si Wikipedia frymëzon mësimin institucional

1 answers:

Wikipedia konsiderohet të jetë burimi më i rëndësishëm i informacionit të dobishëm në internet. Në të kaluarën, mësuesit dhe studiuesit njohën Wikipedia si një vend destinacioni ku u shpërndanë lajme mashtruese dhe thashetheme. Me kalimin e kohës, ky nocion ka ndryshuar, duke marrë në konsideratë rregullat e vendosura dhe standardet që kontrollojnë të gjithë informacionin para se të ngarkohen në Wikipedia.

Përveç kësaj, informatat e pasakta dhe mashtruese redaktohen shpejt nga redaktorët gjithëpërfshirës të cilët janë të përkushtuar dhe të përkushtuar për ta bërë Wiki një vend më të mirë për nxënësit. Shumica e njerëzve vizitojnë Wikipedia duke kërkuar sqarime për tema të diskutueshme.

Julia Vashneva, Menaxheri i suksesshëm i suksesit të konsumatorëve, Semalt , thotë se Wikipedia është qeverisur nga një sërë udhëzimesh, politikash dhe standardesh të dukshme. Bashkësia e Wikipedisë nuk e miraton ngarkimin e artikujve pa cituar burime. Wiki frymëzon studentët, mësuesit dhe të gjithë vëllazërinë arsimore për të krijuar përmbajtje të freskët dhe e përfshin atë në Wikipedia, duke pasur parasysh se puna e tyre informon publikun e gjerë duke kërkuar artikuj të mirëfilltë.

Për vitet e fundit, Wikipedia ka ndihmuar mësuesit që të krijojnë Wiki praktike të kurseve, duke lehtësuar kështu aplikacionet praktike për temat e mësuara në klasë..Aktualisht, në Wikipedia ka më shumë se 120 projekte të institucioneve të larta të të mësuarit. Jon Beasley, një profesor në Universitetin e Kolumbias, ishte dijetari i parë që i frymëzonte studentët për të krijuar një artikull për Wikipedia, kryesisht duke u fokusuar në literaturë.

Për të përmbushur të gjitha standardet dhe politikat e Wikipedisë, Profesor Beasley i udhëzoi studentët e tij që të kontaktonin ekipin mbështetës të Wikipedias para se të postonin përmbajtje, për të marrë udhëzime të mëtejshme. Ky skenar rast i dha studentëve një kuptim të thellë se si funksionon Wikipedia dhe formati i kërkuar kur krijohen artikuj që do të ngarkohen në Wikipedia.

Gjenerimi i një artikulli që do të postohet në Wikipedia nuk është aq i lehtë. Mësoni dhe kuptoni formatin Wiki është me rëndësi të madhe për të shmangur fshirjen e artikullit tuaj. Rishikimi dhe ribotimi i artikujve më shumë se dy herë është i mbrojtur nga redaktorët vullnetarë. Shtimi i më shumë përmbajtjeve në hyrjet tashmë ekzistuese konsiderohet të jetë një detyrë e lehtë për studentët në krahasim me gjenerimin e përmbajtjeve të reja. Kjo i ndihmon studentët të mësojnë rreth shkathtësive të redaktimit dhe të kenë më shumë përvojë në korrigjimin e artikullit. Studentët këshillohen nga instruktorët e tyre të projektit për të punuar në grupe për të marrë rezultate të vlefshme.

Hosting një kurs Wiki

Wikiversiteti është një prizë që ka kontribuar kryesisht në ecurinë e studentëve të institucioneve të larta të të mësuarit. Wikiversiteti i mundëson nxënësve të ngarkojnë përmbajtjen e tyre që është bërë publike për studentët e tjerë për të hyrë dhe për të mësuar. Instruktorët janë përgjegjës për krijimin e kursit Wiki, skemat e ngarkimit të kurseve, planet e mësimit dhe informatat shtesë relevante të kërkuara nga studentët gjatë hartimit të projekteve të tyre.

Kursi Wiki siguron studentët me informacione të nevojshme në lidhje me një kurs të caktuar paraprakisht. Në planin afatgjatë, studentët marrin kohë të mjaftueshme për të vendosur nëse do të marrin një kurs të caktuar apo jo. Faqet e Wikiversitetit ofrojnë studentëve një vend ku ata mund të shtojnë shpejt dhe të reduktojnë përmbajtjen e një kursi të caktuar. Në shumicën e rasteve, studentët përdorin faqet e Wikiversitetit për të postuar projekte të mësuara gjatë një seance, duke shtuar burime citimi dhe duke rekomanduar materiale të dobishme Source .

November 29, 2017